Japansk kontra svensk spelkultur

Spel och spelkultur är lika gammalt som människan och samtidigt lika föränderligt och varierande över världens kontinenter. Idag är internet ett viktigt inslag i de flesta västerlänningars vardag, vilket medför att våra intressen även de i många fall flyttar till internet. Spel och tävlingar är inget undantag. Så kallade onlinetävlingar är bara några få knapptryck bort och utbudet är mycket brett. Här finns något för alla, oavsett om man gillar slumpmässiga eller strategiska sorter. Eftersom det finns så mycket at välja bland, är det smart att välja noggrant, när det kommer till vilken sajt man väljer att spela via. En typ av onlinetävling som nu är på frammarsch är lotterier och exempelvis erbjuder megalotto.com bra och säkra villkor när det kommer till att spela hos dem. Att tävla online är ett vidsträckt fenomen i Sverige idag. Många ägnar sig åt det och från söder och ända uppe i norra Sverige. Såhär har det inte alltid sett ut, eftersom att internet trots allt är ganska ungt.

Las Vegas, NV - Jan. 8, 2016: Visitors to the 2016 Consumer Electronics Show (CES) test their skills on a new generation of pinball games in Las Vegas.

 

Ser man bara tillbaka på 80-talet, så såg spelkulturen väldigt annorlunda ut. Bodde man åtminstone i en stad var det inte långt till en arkadhall. En typisk arkadhall brukar innehålla, flipperspel, lufthockey och diverse bil och skjutspel. Annat är det i exempelvis Japan och för att inte tala om Tokyo. Där finns det en så pass utbredd kultur för arkadhallar att onlinetävlingar inte verkar lika viktigt. I de flesta områden i Tokyo ligger arkadhallar, en del synliga med stora neonskyltar och andra mer svårupptäckta i källare här och var. Precis som i de svenska arkadhallarna på 80-talet finns samma typer utav spel, men i betydligt större variation. Dessutom finns det mängder utav klomaskiner och trumspel, där även minderåriga får spela.

 

Det blir snabbt tydligt att Sveriges spelkultur skiljer sig från den japanska. Kanske var de svenska arkadhallarna aldrig så pass populära att de etablerades så som i Japan. Det kanske även har med tillgängligheten att göra. I en storstad som Tokyo kan man promenera till en arkadhall, medan det i norra Sverige inte är lika lätt. Oavsett är det onekligen så att onlinetävlingar är här för att stanna.

Leave a Reply

mts_schema