IKEA-bluff på Facebook

På senaste tiden har det förekommit ett flertal olika bluffsidor på Facebook, där ett företag eller en person utger sig för att representera IKEA. På bluffsidan har det skrivits om olika tävlingar, där vinsten uppges vara allt från möbler och presentkort till iPhones. Genom att följa de länkar som läggs ut på bluffsidan luras Facebookanvändarna att tro att de deltar i en tävling som hålls av IKEA. I själva verket har syftet med sidan varit att lura dessa personer att acceptera ett avtal som binder dem till långa abonnemang på olika produkter.

Använder sig av IKEAs goda rykte

Många har blivit lurade av en bluffsida på Facebook. Ikea varnar – för ny bluffsida på Facebook. Sidan utger sig för att representera IKEA, och i ett Facebookinlägg uppmanas man att gå till en specifik hemsida för att delta i en tävling där man kan vinna fina priser, bland annat ett presentkort på 10 000 kr. Det utlovas utöver detta att alla som deltar får ett presentkort på 300 kr. Bluffsidan uppmanar deltagarna att gilla sidan och dela inlägget, för att det ska spridas till så många som möjligt. I själva verket är hela tävlingen en bluff, som enbart ska lura kunden att ingå ett dyrt abonnemang. IKEA har inget med sidan att göra, och tar givetvis avstånd från denna.

Lurar kunderna att ingå dyra abonnemang

När kunden fyllt i sina uppgifter och accepterat villkoren har denne i själva verket ingått ett avtal om ett dyrt abonnemang som är mycket svårt att säga upp. Det kommer kontinuerligt fakturor och hundratals fall har rapporterats till konsumentverket. Innan man deltar i någon form av tävling eller ger ut sina kortuppgifter är det viktigt att kontrollera hur seriös sidan är. Om det är en ny sida med få gillamarkeringar, om webbadressen inte verkar tillhöra företaget som utger sig för att hålla tävlingen, eller om stavning och grammatik är dålig finns det anledning att vara misstänksam. Stora företag håller oftast inte denna typ av tävlingar. Viktigt av allt – läs alltid alla villkor innan du accepterar ett avtal!

Leave a Reply

mts_schema