Att tänka på när man anordnar en tävling på nätet

Att anordna en tävling med priser på sin blogg, sin Facebooksida eller sitt Instagramkonto är ett bra sätt att få fler följare eller visa sina nuvarande följare uppskattning, samtidigt som företaget vars produkter man tävlar ut får billig marknadsföring. Det är med andra ord något som både en själv, företaget och läsarna eller följarna vinner på. Men det finns några saker som är viktiga att ha i åtanke när man anordnar en tävling för att allt ska gå rätt till, och för att man inte ska få problem från Lotteriinspektionen.

Det första man måste tänka på är om det man planerar är en utlottning eller en tävling. Om vinnaren väljs slumpmässigt, till exempel genom att man ber sina följare dela och gilla ett inlägg eller en sida, räknas det som ett lotteri, och för att få anordna ett lotteri måste man ha tillstånd från Lotteriinspektionen. För att tävlingen ska räknas som en tävling måste det därför finnas någon form av prestation inblandad, som avgör vilka vinnare som väljs. Det kan till exempel handla om att deltagarna ska svara rätt på några frågor, att de ska skriva en motivering eller ta en bild och lägga upp.lotteriinspektionen_i_strangnas

Om det är så att priserna är just produkter som ett företag har sponsrat med, måste man också vara tydlig med detta när man beskriver tävlingen. Detta för att man ska följa marknadsföringslagen. Man måste till exempel skriva att ”priserna sponsras av företaget X”, eller att ”tävlingen anordnas i samarbete med företaget X”.

Förutom dessa rent lagliga aspekter av tävlingen kan det också vara bra att tänka på att priserna ska matcha prestationen som är involverad. Om prestationen är för svår eller för omfattande för prisets värde kommer man inte att få lika många deltagare, och då försvinner något av poängen med tävlingen.

Man måste också tänka på hur man ska ordna det praktiska efter att själva utlottningen är klar. Hur ska man till exempel frakta vinsten till vinnaren eller vinnarna? Om man har flera vinnare och tunga vinster kan fraktkostnaderna bli dyra om man inte vänder sig till rätt aktör och väljer rätt leveranssätt. Man kan få hjälp med billig frakt på Fraktus.se, vilket kan underlätta hela leveransprocessen betydligt.

Leave a Reply

mts_schema